Search


William Grant & Sons | Marketing + Ideation

WGS | Pod Ceiling
Client
William Grant & Sons
Location
Gurgaon
Selected Works
MULTI PROGRAM
Discipline
Interiors
Year
2018
Program
OFFICES
Status
Completed
Carpet Area
2,200 Sqft.
Cost
INR 0.60 Crores
Award
RTF Global Architecture and Design Award 2018 [2nd place in Corporate Interior category]
Published
https://www.archdaily.com/902129/william-grant-and-sons-ideation-space-design-plus; https://www.re-thinkingthefuture.com/gada-2018-runner-up/wgs-ideation-space-design-plus/; http://www.designcurial.com/projects/wgs-ideation-space
MEP Consultant
Ambience Airtech Pvt. Ltd.
Interior Contractor
Dnova Constructions

Being part of the growth endeavor of a brand such as, William Grant & Sons was an exciting prospect for the studio. The brief was in-sync with their company values of pride, responsibility, professionalism, entrepreneurship, long term, sustainability. These values were not necessarily imbibed as metaphors but were also prevalent in an objective requirement – of several small meeting rooms, semi-formal discussion zones, well-lit interiors, a possible gathering of 70+ people for a town hall, proverbial open office; essentially a lively and happy working environment.

DESIGN MANEUVERS :: CONSTRAINTS / OPPORTUNITIES 

Owing to the profile of the 2200 SqFt. Space, the office was divided into 2 zones – 1. Meeting Hall and 2. Café.  While the Meeting Hall would encompass formal discussions and presentations by the marketing and business development team; the café would cater to more semi-formal / informal deliberations.

The design of the Meeting Hall questioned the need for secluded meeting rooms. We proposed sunken discussion pods, each housing 14 seats. The Pods are self-sufficient to run individual discussions and presentations. These were sunk within the congregational amphitheater. The Meeting hall has the capacity to bring together 80+ proud employees to attend management pitches, HR revisions or simply celebrate achievements.

An 8’ wide slider links, physically and visually, links the Meeting Hall to the Café.

The café incorporates various configurations of seating – from coffee sets, to hot desks and even a 12’ long bar table. This encourages the user to seek individual comfort based on the hierarchy of conversation. The café includes a library and a pantry counter to compliment longer duration. Just to clarify, the café is not necessarily a conventional F&B area, just the space is addressed as one, owing to the casual environment created.

The primary materials were borrowed from a distillery dispatch. The Hardwood batons and MS flats (bent & configured as required) not only make a symbolic connection but also add warmth.

Both the zones have distinct Ceiling and lighting patterns. While the discussion pods carry their respective light barrels, the café carries a stagger of light and HVAC flutes. We believe in minimizing the use of materials and textures, hence the ceiling draws the same texture as the furniture or the walls.

AWARD

drawings

 

GALLERY

WGS | Discussion Pods
WGS | Discussion Pods
WGS | Cafe
WGS | Library+
WGS | Cafe
WGS | Pot Sill Welcome
WGS | Cafe
WGS | Discussion Pods